Frisbeegolfin etikettiopas uusille harrastelijoille

Avainsanat: , , ,

Uuden kulttuurin, uuden työpaikan tai vieraan maan normien oppiminen on monelle ihmiselle vaikeaa tai jopa pelottavaa. Sama pätee urheilukulttuureihin. Jos et tiedä mitä sinun tulee tehdä tai kuinka sinun tulisi toimia tietyissä tilanteissa voit ajautua hankaluuksiin muiden pelaajien kanssa.

Auttaaksemme uusia frisbeegolfaajia aloittamaan lajin hyvillä mielin, olemme laatineet 7 säännön listan, joka kattaa urheilulajin yleisimmät normit.

Anna nopeampien pelaajien mennä edellesi

Jos huomaat, että takana oleva pelaaja tai ryhmä liikkuu sinua nopeammin, odota seuraavalla pisteellä ja anna heidän mennä edellesi. Huomaa, että tämä sääntö koskee vain harjoittelukierroksia. Turnauksissa ryhmien on pysyttävä aina samassa järjestyksessä kierrosten aikana.

Säilytä turvaväli muihin ihmisiin

Frisbeekiekkojen osuminen ihmisiin on kauheaa kaikille osapuolille. Joten jos kiekollasi on pieninkin mahdollisuus osua toiseen ihmiseen tai jonkun lemmikkiin, älä heitä kiekkoasi. On myös hyvä muistaa, että frisbeegolfkentät sijaitsevat usein julkisissa puistoissa ja, jos kenttä aiheuttaa liikaa vaara tilanteita se todennäköisesti poistetaan. Älä siis anna kärsimättömyytesi olla syy sille, että kokonainen yhteisö menettää radan.

Joskus ihmiset tai ryhmät, jotka eivät ole tietoisia frisbeegolfkentästä, istuvat tai pelaavat muita pelejä radalla. Jos huomaat näin tapahtuvan, pysäytä radalla olevat ihmiset ja pyydä heitä kohteliaasti poistumaan kentältä.

Miltä Frisbeegolfin tulevaisuus näyttää?

Frisbeegolfista on kehittynyt lyhyessä ajassa suosittu harrastus ja myös ammattilaistason kilpaurheilulaji. Vuonna 2018 frisbeegolfkenttiä oli PDGA:n tietojen mukaan noin 7500, joten vuodesta 2000 kenttien määrä on kasvanut kolminkertaisesti. Radoista kuitenkin ylivoimainen enemmistö, lähes 5600, sijaitsee Yhdysvalloissa.

Lajin harrastajamäärät ovat kuitenkin kasvamaan päin myös Suomessakin, ja ratasuunnittelijat ovatkin alkaneet huomiomaan entistä enemmän sitä, että Suomessa tulisi pystyä pelatalajia myös talvella. Näiden seikkojen valossa lajin tulevaisuutta voidaan pitää erittäin hyvänä.

Koska frisbeegolf on lajina kasvanut räjähdysmäisen nopeasti, monet isot vedonlyöntiyhtiöt ovat myös alkaneet kiinnostua lajista. Vedonlyönti lajista ei kuitenkaan toistaiseksi ole vielä ollutmahdollista (ainakaan monessa paikassa), mutta esimerkiksi kansainvälisesti tunnettu https://www.mrgreen.com/fi/ vedonlyöntisivusto on kiinnostunut lajin lisäämisestä valikoimaansa. Nähtäväksi kuitenkin jää miten suosituksi vedonlyöntikohteeksi laji tulee nousemaan pelaajien keskuudessa.

Älä poista puiden oksia

Tiettyjen puiden ja niiden oksien sijainti voi vaikuttaa paljon siihen, kuinka ihmiset pelaavat tiettyä reikää. Oksien siirtäminen paremman heiton saavuttamiseksi on sääntöjen vastaista ja se voi myös muuttaa suuresti sitä, millaiseksi radan suunnittelija on suunnitellut reiän.

Palauta hukatut frisbeet

Jos löydät levyn, selvitä pystytkö ottamaan yhteyttä sen omistajaan. Usein ihmiset laittavat puhelinnumeronsa tai sähköpostiosoitteensa levyynsä. Joskus kiekossa saattaa olla myös vain nimi. Kysy tässä tapauksessa muilta pelaajilta tuntevatko he tätä pelaajaa. Jos joku tuntee pelaajan, selvitä voitko ottaa yhteyttä pelaajaan ja palauttaa hänen kiekkonsa takaisin.

Älä häiritse muita, jos ohitat reikiä

Joskus ihmiset odottavat reikiä pitkään, joten voit päättää aloittaa muualta. Jos toimit näin, sinun on oltava erityisen tarkka, että reikä, josta aloitat pelaamisen ei vie sinua toisen pelaajan tai ryhmän eteen. Monilla kentillä pelaajien on kuitenkin pakko aloittaa pelaaminen radan ensimmäisestä reiästä.

Älä kuuntele musiikkia liian äänekkäästi

Useimmat pelaajat hyväksyvät sen, että jotkut pelaajat tykkäävät musiikin kuuntelemisesta pelatessaan ja toiset eivät. Jos olet pelaaja, joka tykkää kuunnella musiikkia, varmista, että et kuuntele musiikkia liian äänekkäästi.

Kunnioita muita

Kuva: Unsplash

Seiso paikallasi muiden pelaajien takana heittäessäsi, äläkä puhu tai metelöi. Vältä juomasta vettä tai avaamasta virvoitusjuomatölkkiä toisten pelaajien heittäessä. Muiden pelaajien kunnioittamiseen kuuluu myös toisten pelaajien kiekkojen seuraaminen, koska se helpottaa hävinneiden kiekkojen etsimistä.

Yhteenveto

Frisbeegolfista on tänä päivänä tullut todella suosittu kaikenikäisten ihmisten harrastus ja oikea urheilulaji. Uusia frisbeegolfkenttiä tehdään kymmenittäin joka vuosi ympäri Suomea ja lajin suosio on kovassa kasvussa. Yksi tärkeimmistä syistä lajin suosion kasvuun on harrastuksen edullisuus: kuka tahansa voi aloittaa lajin harrastamisen hankkimalla itselleen yhden kiekon.

Vaikka frisbeegolf ei urheilulajina sisällä paljon sääntöjä, uusien pelaajien on syytä silti olla perillä erilaisista lajiin liittyvistä normeista. Noudattamalla lajin etikettiä uusi pelaaja voi päästä lajin sisälle nopeammin ja tulla paremmin toimeen kanssapelaajien kanssa. Toivon siksi, että näistä vinkeistä olisikin apua juuri kaikille uusille lajin harrastajille.

css.php
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial