Frisbeegolfin heittotekniikat

Frisbeegolf on vähitellen rantautunut Suomeen ja nyt viime vuosien aikana se on kasvanut räjähdysmäisesti. Frisbeegolfia pystyy pelaamaan 500 eri radalla ympäri Suomea ja pelaajia on liitossa jo 4500. Tähän kun lasketaan kaikki harrastepelaajat, jotka käyvät vain omaksi ilokseen heittelemässä, niin voidaan puhua jo varsin suuresta lajista. Suomi onkin Ruotsin ohella yksi frisbeegolfin edelläkävijöistä.

Frisbeegolf on laji, joka perustuu jo nimestäkin pääteltävissä olevaan yhteen maailman seuratuimpaan lajiin eli golfiin. Pelivälineenä on kuitenkin frisbeet eli kiekot, joita heitetään radan varrella oleviin koreihin ja pienimmällä heittomäärällä selvinnyt pelaaja voittaa pelin.

Lähes kaikki suomalaiset ovat jossain vaiheessa elämää heittäneet normaalia frisbeetä mökillä, pihaleikeissä ja kouluissa, joten mikään varsin uusi juttu ei siis ole kyseessä ja jonkinlainen tekniikka ja tyyli on jokaisella hallussa. Frisbeegolfissa näillä tekniikoilla ja tyyleillä on tietysti todella paljon isompi merkitys, sillä kiekot ovat erilaisia ja kilpailet toisia pelaajia vastaan.

 

Vedonlyönti

Hevonen hyppääMyös vedonlyöntitoimistot ovat huomanneet frisbeegolfin suuren suosion. Frisbeegolfissa yleisimpiä kohteita ovat voittaja- ja sijoitusveto. Urheiluveikkaus on yleisestikin erittäin jännää, mutta varsinkin frisbeegolf luo erityisen jännityksen, sillä se on herkkä laji, jossa yksikin virhe saattaa vaikuttaa lopputulokseen todella merkittävästi.

 

Nykyään vedonlyöntisivuja löytyy useita kymmeniä, joten sillä saattaa olla suuri merkitys missä kannattaa lyödä vetoa. Jotkut sivut tarjoavat paremmat bonukset ja myös kertoimet kuin toiset, jolloin saat rahoillesi paremman vastineen. NordicBet on esimerkiksi erittäin varteenotettava vaihtoehto. Se on suomalaisten pelaajien suuressa suosiossa ja saavuttanut todella luotettavan maineen.

 

Heittotekniikat

Tyttö Venyttelee Frisbee-GolfHeittotekniikat ovat erityisen tärkeitä frisbeegolfissa, sillä kiekko pitää saada lentämään kauas. Tähän ei siis enää riitä kädestä lähtevä voima, vaan koko kroppa pitää saada kiekon taakse lantion ja jalkojen liikkeillä. Heittotekniikoita pitää siis harjoitella paljon.

 

Ensimmäinen heitto eli avausheitto

Frisbeegolfrata alkaa avausheitolla, joka yleisesti tarkoittaa pitkän matkan heittoa. Tämä on pelin kannalta tärkeimpiä heittoja. Jos tarkkuus ei ole kunnossa, mutta voimaa kiekon taakse löytyy, niin saattaa se päätyä todella kauas tavoitellusta paikasta. Avausheittoa on helppo harjoitella urheilukentällä kaverin kanssa, niin ei tarvitse hakea kiekkoa toisesta päästä, vaan vuorotellen sijoitutte eri kohtiin, johon toinen koittaa osua.

 

Väliheitot eli lähestymisheitot

Nämä heitot ovat niitä, joilla aletaan lähestymään koria. Vähän kuin golfissa eri lyönneille on omat mailat, niin eri heitoilla on omat kiekkonsa. Lähestymisheitoilla pystyy korjaamaan pieleen menneet avausheitot, mutta ne vaativat äärimmäistä tarkkuutta. Heittotekniikkaa pystyy hiomaan parhaiten frisbeegolfradalla. Kannattaa kokeilla erilaisia käden liikkeitä, vaihtaa heittopuolta ja näin seurata miten kiekko reagoi niihin. Harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin, ja opit vähitellen tuntemaan heittotyylin merkityksen.

 

Viimeistely eli puttaus

Kun kiekko on heitetty korin lähietäisyydelle, tulee vastaan jännittävä hetki eli koriin puttaaminen. Puttaamiseen käytetään myös eri kiekkoa eli putteria. Heiton tulee olla todella tarkkaan harkittu. Yleinen tapa putata frisbeegolf on erittäin rauhallinen roikkuva heitto. Mitään normaalia heittoa ei missään nimessä kannata tehdä, sillä jos se ei osukaan koriin, niin joudut taas kauemmaksi. Eli erittäin rento ote kiekosta ja rauhallinen harkittu heitto kohti koria. Näitäkin kannattaa harjoitella erikseen eri koreilla ja eri heittokulmista, jolloin opit oikean tyylin frisbeegolfin puttaukseen.

 

Tuulen vaikutus heittoihin

Kuten lähes kaikissa ulkopeleissä, niin myös frisbeegolfissa tuulella on erittäin iso merkitys koko lajiin. Ja tällaisessa lajissa sen merkitys korostuu vielä enemmän. Jokainen frisbeetä tuulisella päivällä heittänyt tietää, että tuulen ottaessa kiekkoon kiinni,  sen suunta saattaa muuttua oleellisesti.

Tuulessa heittämistä kannattaa harjoitella, sillä ikinä ei voi tietää millainen ilma esimerkiksi kilpailuissa on. Kun osaat arvioida ja valmistautua tuulen merkitykseen, niin välttyy selittelyiltä, miksi tuulenpuuska vei kiekon keskelle metsää. Varsinkin aloitusheitossa tuulen arvioiminen on erittäin tärkeää, sillä kiekko lentää vauhdilla eteenpäin ja jos kova tuuli nappaa sen mukaansa, niin tarkoitettu laskeutumispaikka jää vain haaveeksi.

Peliä pelatessa tulee olla koko ajan tietoinen siitä, mistä suunnasta tuulee ja kuinka kovaa. Näin pystyt valitsemaan oikean kiekon heittoon. Vastatuuleen heittäessä on hyvä olla vakaampi kiekko, joka jaksaa halkoa tuulta paremmin, kun taas myötätuuleen voi heittää kevyempää kiekkoa, joka käyttää tuulta hyödykseen. Sivutuulissa heittäminen taas kannattaa aina tähdätä tuulta vastaan, jolloin tuuli puhaltaa kiekkoa haluttuun suuntaan.

css.php