Miten lyödä vetoa frisbeegolfista

Avainsanat: , , , ,

Frisbeegolf on laji, josta on tullut suosittua sekä meillä että maailmalla. Sen parissa järjestetään arvokilpailujakin ja frisbeegolfin Suomen mestaruuskilpailut sijoittuvat elokuun puolivälin tietämille. Frisbeegolfista voi nykyään lyödä vetoakin ja paneudumme frisbeegolfin vedonlyöntiin tarkemmin tässä artikkelissa.

Frisbeegolf on alati kasvava laji ja se tunnetaan Suomessa myös nimillä kiekkogolf ja liitokiekkogolf. Sillä on sama periaate kuin perinteisessä golfissa ja tavoitteena on suoriutua radasta mahdollisimman vähillä heitoilla. Voittaja on pienimmän tuloksen saanut pelaaja.

Frisbeegolfin ympärille on järjestetty erilaisia kilpailuja ja niiden parissa on viihdytty Suomessakin. Siitä voi lyödä myös vetoa muiden urheilulajien tapaan, vaikkakin frisbeegolfia näkee harvemmin vedonlyöntiyhtiöiden listoilla. Suuremmista turnauksista on kuitenkin mahdollista lyödä vetoa ja jotkut sivustot tarjoavat siihen liittyviä vedonlyöntikohteita. Lue lisää täältä, jos vedonlyönti aiheena kiinnostaa enemmän.

Frisbeegolfin taustaa ja historiaa

Frisbeegolfin luojana voi pitää Ed Headrickiä, joka kehitti jo vuonna 1964 frisbeestä tarkemmin heitettävän version. Headrick patentoi lajille tyypilliset ensimmäiset metalliketjuiset korit, joita käytetään edelleen lajin parissa. Ed oli myös Professional Disc Golf Association ja International Frisbee Association –yhdistysten perustajajoukoissa ja tämä kaikki loi perustan frisbeegolfin kasvulle.

Frisbeegolfkiekko nykymuodoltaan on Jan Sobelin ja Dave Dunipacen työnjälkeä, ja he pienensivät ja madalsivat kiekkoja sekä tekivät niiden reunoista leveämpiä. Kiekot olivat epävakaita vuoteen 1983 saakka, jolloin lajille tyypilliset, kauniit “ässäheitot” olivat todennäköisesti huomattavasti vaikeampia toteuttaa.

Frisbeegolfin huippupelaajat

Frisbeegolfin synnyinsija ja vahvin toimipiste on Yhdysvallat. Sieltä on kotoisin myös lajin ehdoton kärki. Pohjoismaiden osalta hyviä pelaajia tulee Suomen lisäksi Ruotsista ja Tanskasta. Suomalaiset pelaajat ovat itseasiassa kirineet ansiokkaasti kohti kirkkainta kärkeä ja suomalaisilla voi olla hyvätkin mahdollisuudet saavuttaa frisbeegolfin huippu.

Pelaajaesimerkeistä Paul McBeth on voittanut frisbeegolfurallaan käytännössä kaiken mahdollisen. Tämä yhdysvaltalainen kiekon heittäjä on hallinnut lajia usean vuoden ajan, mutta uusien tulokkaiden ansiosta McBethin rooli ei liene lähitulevaisuudessa enää yhtä vankkumaton kuin aikaisemmin.

Suomalaista frisbeegolfia maailmalle ovat heittäneet Seppo Paju, Pasi Koivu ja Jalle Stoor. Paju on onnistunut voittamaan itselleen alle 16-vuotiaiden maailmanmestaruuden, alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Lisäksi Seppo Paju on onnistunut viskaamaan uransa aikana sekä Suomen että Euroopan mestaruudet.

Frisbeegolf vedonlyöntikohteena

Frisbeegolf on vedonlyöntilajina vielä uusi tulokas, mutta se on onnistunut saavuttamaan yhä enenevissä määrin sijaa vedonlyöntisivustojen listoilla. Kohdevalikoima ei yllä suurempien lajien tasolle, mutta merkittävimmät kilpailut löytyvät jo useiden tahojen valikoimasta.

Frisbeegolfista lyödään vetoa tavallisesti muun muassa voittajavetojen, head-to-head-vetojen ja sijoitusvetojen avulla. Jos frisbeegolfiin liittyvä vedonlyönti kiinnostaa sinua, kannattaa sinun kuitenkin tutustua rauhassa ensin lajiin ja opetella tietyt seikat, jotka pätevät usein frisbeegolfin vedonlyönnissä.

Ensinnäkin kannattaa muistaa lajin taipumus yllättäviin tilanteisiin, koska parhaiden pelaajien osalta pelitilanne on usein erittäin tiukka. Jos pelissä ilmaantuu kaksi huonompaa väylää, voi ottelu kääntyä aivan päinvastaiseen suuntaan. Esimerkiksi aiemmin mainittu Paul McBeth on kärsinyt viime aikoina selkäongelmista, mikä meinasi koitua miehen tappioksi European Open –kilpailussa Nokialla, kun selvä johto alkoi luhistua loppua kohti.

Frisbeegolfin pelaajien ja ratojen tilanne

Lisäksi frisbeegolfin radat vaikuttavat omilta osiltaan kilpailun tuloksiin. Jotkut radat nimittäin sopivat paremmin toisille ja toiset radat taas muille pelaajille. Tämän takia viisas vedonlyöjä katsoo ennen kilpailua heittäjän aikaisempia suorituksia kyseisellä radalla.

Kiinnitä huomiota myös frisbeegolfpelaajien viimeaikaiseen pelivireeseen. Alan huiput ovat parhaita, eikä kuukauden sisällä tapahdu usein suuria muutoksia. Näin ollen huomio kannattaa painottaa viimeaikaisiin otteisiin.

Frisbeegolfin vedonlyönnissä pitää muun vedonlyönnin tapaan muistaa myös maltti. Kohtuullinen pelaaminen on ainoa tapa harrastaa vedonlyöntiä, eikä panoksia saa koskaan asettaa liian korkealle. Älä siis pelaa koskaan summia, joita sinulla ei ole varaa hävitä, vaan muista pitää maltti mukana pelaamisessa.

 

 

 

 

 

css.php
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial