Frisbeegolf kiekot ja niiden ominaisuudet

Avainsanat: , , , , , , , ,

Frisbeegolf on hauska ja monipuolinen laji, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille. Frisbeegolfissa heitetään erilaisia kiekkoja kohti metallista koria, joka on sijoitettu radalle eri etäisyyksille. Frisbeegolf kiekot eroavat tavallisista frisbeistä niiden muodon, painon, koon ja lentoradan suhteen. Frisbeegolf kiekkoja on olemassa lukuisia erilaisia, ja niiden valintaan vaikuttavat pelaajan taitotaso, heittotyyli, heiton tarkoitus ja sääolosuhteet. Tässä artikkelissa käymme läpi frisbeegolf kiekkojen eri tyypit, ominaisuudet ja valintaperusteet.

Frisbeegolf kiekkojen tyypit

Frisbeegolf kiekot voidaan jakaa neljään päätyyppiin niiden käyttötarkoituksen mukaan: putterit, midarit, väylädraiverit ja draiverit. Jokaisella kiekolla on oma roolinsa frisbeegolf radalla, ja niitä kannattaa yhdistellä tilanteen mukaan.

Putterit

Putterit ovat frisbeegolf kiekkojen hitaimpia ja vakaimpia kiekkoja, jotka soveltuvat parhaiten lyhyisiin ja tarkkoihin heittoihin. Puttereita käytetään pääasiassa korin läheisyydessä puttaamiseen eli kiekon heittämiseen koriin, mutta niillä voi myös lähestyä koria tai avata lyhyillä ja kontrollia vaativilla väylillä. Puttereissa on yleensä pyöreä ja paksu reuna, joka tekee niistä helppoja tarttua ja heittää. Puttereiden nopeusluokka on yleensä 1-3, ja niiden feidi eli lopun kääntyminen on yleensä 0-2.

Midarit

Midarit eli midrange-kiekot ovat frisbeegolf kiekkojen monikäyttöisimpiä kiekkoja, jotka soveltuvat hyvin erilaisiin heittoihin. Midareita käytetään usein lähestymisheittoihin, joissa halutaan saada kiekko mahdollisimman lähelle koria, mutta niillä voi myös avata suorilla ja lyhyillä väylillä tai putata pitkiltä etäisyyksiltä. Midareissa on yleensä melko pyöreä ja paksu reuna, mutta ne ovat hieman ohuempia ja nopeampia kuin putterit. Midareiden nopeusluokka on yleensä 4-6, ja niiden feidi on yleensä 0-3.

Väylädraiverit

Väylädraiverit ovat frisbeegolf kiekkojen nopeimpia ja kapeimpia kiekkoja, jotka soveltuvat parhaiten pitkiin ja tarkkoihin heittoihin. Väylädraivereita käytetään usein avausheittoihin, joissa halutaan saada kiekko mahdollisimman pitkälle ja hallitusti, mutta niillä voi myös lähestyä koria tai putata erittäin pitkiltä etäisyyksiltä. Väylädraivereissa on yleensä terävä ja ohut reuna, joka tekee niistä aerodynaamisia ja nopeita. Väylädraivereiden nopeusluokka on yleensä 7-10, ja niiden feidi on yleensä 1-4.

Draiverit

Draiverit ovat frisbeegolf kiekkojen erikoiskiekkoja, jotka soveltuvat vain pitkiin ja voimakkaisiin heittoihin. Draivereita käytetään silloin, kun halutaan saavuttaa mahdollisimman suuri heittopituus, mutta niiden hallinta vaatii paljon taitoa ja tekniikkaa. Draivereissa on yleensä erittäin terävä ja ohut reuna, joka tekee niistä erittäin nopeita ja herkkiä. Draivereiden nopeusluokka on yleensä 11-14, ja niiden feidi on yleensä 2-5.

Frisbeegolf kiekkojen ominaisuudet

Frisbeegolf kiekkojen ominaisuudet määrittävät niiden lentoradan ja käyttäytymisen ilmassa. Kiekkojen ominaisuudet on yleensä merkitty kiekon pintaan neljällä numerolla, jotka kuvaavat kiekon nopeutta, liitoa, vakautta ja feidiä. Nämä numerot ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, sillä kiekon lento riippuu myös heittäjän voimasta, tekniikasta, kiekon kulmasta, tuulesta ja muista tekijöistä.

Nopeus

Nopeus kertoo, kuinka nopeasti kiekko pitää heittää, jotta se lentäisi halutulla tavalla. Nopeus ei siis kerro kiekon maksiminopeudesta, vaan sen vaatimasta lähtönopeudesta. Nopeus on yleensä ensimmäinen numero kiekon numeroiden joukossa, ja se vaihtelee yleensä välillä 1-14. Mitä suurempi numero, sitä nopeampi kiekko on. Nopeammat kiekot vaativat enemmän voimaa ja tekniikkaa heittäjältä, mutta ne voivat lentää pidemmälle kuin hitaammat kiekot. Hitaammat kiekot ovat helpompia hallita ja heittää tarkasti, mutta ne eivät lennä yhtä pitkälle kuin nopeammat kiekot.

Liito

Liito kertoo, kuinka hyvin kiekko pysyy ilmassa heiton jälkeen. Liito on yleensä toinen numero kiekon numeroiden joukossa, ja se vaihtelee yleensä välillä 1-7. Mitä suurempi numero, sitä parempi liito kiekolla on. Kiekot, joilla on hyvä liito, lentävät pidemmälle ja hitaammin kuin kiekot, joilla on huono liito. Kiekot, joilla on huono liito, laskeutuvat nopeammin ja tarkemmin kuin kiekot, joilla on hyvä liito.

Vakaus

Vakaus kertoo, kuinka paljon kiekko kääntyy oikealle heiton alussa. Vakaus on yleensä kolmas numero kiekon numeroiden joukossa, ja se vaihtelee yleensä välillä -5 – +1. Mitä pienempi numero, sitä enemmän kiekko kääntyy oikealle. Kiekot, jotka kääntyvät paljon oikealle, ovat alivakaita, ja kiekot, jotka eivät käänty ollenkaan tai kääntyvät hieman vasemmalle, ovat ylivakaita. Alivakaiden kiekkojen etu on, että ne lentävät pidemmälle ja suoremmalla linjalla kuin ylivakaiden kiekkojen, mutta niiden hallinta on vaikeampaa ja ne ovat herkempiä tuulelle.

css.php
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial