Frisbeegolf urheilulaji

Mikä Frisbeegolf on?

Frisbeegolf KettingitFrisbeegolf on urheilulaji, jonka perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa: frisbeegolfin tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa.

Kiekkogolfrata koostuu väylistä, jotka pelaajat pelaavat edellisen väylän lopusta seuraavan väylän alkuun edeten, kunnes kaikki väylät ovat pelattu. Väylän pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä ja se päättyy maalikoriin. Kiekkogolfradat ovat tyypillisesti 9- tai 18-väyläisiä. Radat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä, joten pelaajien ei tule muuttaa näitä esteitä vähentääkseen väylän haastavuutta. Lähes kaikki radat ovat ilmaisia.

Käytettävät kiekot ovat pienempiä kuin ultimate-kiekot tai rantafrisbeet. Tyypillisesti kiekon halkaisija on 21–22 senttimetriä ja paino 150–180 grammaa. Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään: draiverit eli pitkälle lentävät kiekot, lähestymiskiekot sekä lyhyisiin heittoihin ja lähipeliin käytettävät putterit.

Selvästi suurin osa lajin huippupelaajista tulee Yhdysvalloista. Euroopan maista lajin kehitys on pisimmällä Suomessa ja Ruotsissa. Näiden jälkeen tulevat muut Pohjoismaat, Iso-Britannia ja läntisen Keski-Euroopan maat. Lajin kansainvälinen kattojärjestö on Professional Disc Golf Association (PDGA)

Frisbeegolf ja vedonlyönti

Frisbeegolf on kieltämättä yksi tämän hetken kuumimmista lajeista, mitä tulee harrastajien ja suorituspaikkojen määrän kasvuun. Eikä mikään ihme, sillä laji on kaikin puolin mainio ja perinteiseen golfiin verrattuna harrastuskustannukset ovat murto-osan. Lajiin tutustuminen on helppoa, ja jokainen voi kokeilla frisbeen lennättämistä vaikka kotipihalla.

Lajin suosion nousun myötä se on päätynyt luonnollisesti myös vedonlyöntiyhtiöiden listoille. Suosiosta kertoo jo se, että isoimmat vedonlyöntiyhtiöt kuten NordicBet ovat ottaneet lajin listoilleen. Isoimpana turnauksena voidaan pitää US Disc Golf Championship –mestaruusturnausta, missä on tänäkin vuonna vahva suomalaisedustus.

Erilaisia vetomuotoja

Frisbeegolfissa pätee myös samat lainalaisuudet kuin monessa muussakin lajissa vedonlyönnin suhteen. Mitä suurempi ottelu tai turnaus, sitä enemmän siitä on pelikohteita saatavilla. Välttämättä siis Suomenmestaruuskilpailut frisbeegolfissa eivät saa samanlaista kohdetarjontaa vedonlyöntitoimistoille kuin lajin mahtimaan USA:n mestaruusturnaus.

Perinteisesti voit lyödä vetoa koko turnauksen voittajasta ja varsin usein voittajavedossa on olemassa kiinteät kertoimet. Kuten golfissa, myös frisbeegolfissa tapahtuu mainioita yllätyksiä. Voittajavedossa kannattaakin laittaa vetoja suosikeille ja muutamalle ”mustalle hevoselle”. On olemassa myös ”Johtaja”-vetoja, joissa voit lyödä vetoa eri kierrosten johtajasta.

Puhutaan kärjen osalta varsin tasaisesta lajista, joten monen muun lajin tapaan vedonlyöntikohteena on myös palkintopallisijat, eli TOP3 –vedonlyönti. Luonnollisesti aikaisemmin menestyneiden kertoimet kolmen parhaan joukkoon sijoituksista ovat pienemmät kuin muiden, mutta kuten sanottu, yllätyksiä sattuu ja yllättäjien on helpompi nousta palkintopallille kuin voittajaksi.

Mielenkiintoinen vetomuoto on H2H eli Head to Head vedot. Näissä vedoissa vedonlyöntiyhtiö on antanut kahdelle pelaajalle kertoimet ja se kumpi sijoittuu paremmin turnauksessa, on voittaja. Joskus näiden kertoimien joukosta löytyy todellisia ylikertoimia, ja silloin oma asiantuntemus voi olla rahanarvoinen juttu. Haistamalla ennakkosuosikin laskevan vireen voi tehdä mukavan tilin juuri näillä vastakkainasetteluvedoilla.

Ilahduttavasti näitä Head 2 Head vetoja on myös suomalaispelaajista. Pasi Koivun ja Seppo Pajun United States Disc Golf Championship turnauksesta lokakuun 2015 alussa oli tarjolla kertoimet 1.95 – 1.75, Koivun kerroin ensin mainittuna. Kumpaa sinä olisit veikannut? Ja paljonko olisit saanut esimerkiksi parin kympin panoksella?

Kilpailu on kovaa

Syyskuun maailmanrankingin mukaan jenkkipelaajat vahvasti lajin kärkeä. Miehissä TOP 50 listalle mahtuu kuitenkin mukavasti suomalaisia pelaajia, sillä Pasi Koivu (21.), Seppo Paju (23.), Janne Hirsimäki (29.), Juho Parviainen (30.), Teemu Nissinen (32.), Arttu Sikanen (41.) ja Leo Piironen (49.) mahtuvat kaikki tuolle listalle. 38 pelaajaa listalla ovat USA:sta.

Ranking-lista ja viimeisimpien turnausten tulokset ovat hyviä apuvälineitä vetojen asettamiseen, tosin vedonlyöntiyhtiöiden kerroinlaskijat käyttävät samoja listaa hyväkseen. Lajin ykkösmies tällä hetkellä on kuitenkin Paul McBeth jonka voitosta voi aina laittaa muutamat vedot vetämään.

Frisbeegolf RataViittaukset ja kuva: Wikipedia.org

css.php